Malerhaugen Vel sin logo

 

 

 

 

Kommer navnet Malerhaugen av malurt?

hjem

nyheter

kontakt

prosjekter

malerhaugposten

historikk

økonomi

styre

lenker

Read about Malerhaugen in english

Trekkfuglene er kommet!


Av Geir Johansen, Malerhaugveien 3

Jeg skrev i februar om de overvintrende fuglene vi kunne observere i hagen vår. Vinteren har vært hard for fuglene og de har forsynt seg grådig av maten på foringsplassen.

Nå er heldigvis våren kommet. Og med våren er trekkfuglene etter hvert kommet tilbake. Det er spesielt to arter vi legger merke til. Kanskje fordi de er så vakre og iøynefallende.

Rødstrupen

RødstrupeDen lille, tette, sky og raske rødstrupen er lett å få øye på når den er på besøk. Den tilhører fluesnapperfamilien og det beste den kan få av føde er insekter og småkryp. Men i kalde vårtider som disse tar den til takke med frø og nøtter. Det er tydelig at det er våryr stemning blant dem og det ser ut til at de har det veldig travelt. Det er egentlig en fugl som trives i åpen skog, men jeg lurer på om den har sommerbo i et kratt et eller annet sted her på Malerhaugen. Eller kanskje er de bare på gjennomreise? I naturlig tilstand fremstår det røde brystet til rødstrupen rødere enn på bildet.

 

 

Bokfinken

BokfinkenEr også tilbake etter vinteren. Den er en av våre vanligste fugler og synger så inderlig vakkert. Den er en nær slekting av den overvintrende grønnfinken og er glad i både frø og meiseboller. I likhet meg grønnfinken er den en litt større fugl, større enn rødstrupen og den foretrekker insekter og larver, men tar også frø og bær. Bokfinken har karakteristiske hvite bånd på vingene og blågrå isse og nakke. På brystet er den rødbrunrosa. Ryggen er brunrosa.

 

 

Renhold og forholdsregler

SolsikkeNå er det på tide å rydde og rengjøre på foringsplassen. Hoveddelen av frørester og avfall for øvrig fjernes omhyggelig og legges i komposten. Det vokser flotte solsikker i kompostkassene om sommeren etter alt avfallet der det tydeligvis er en mengde med spiredyktige solsikkefrø! Vi rengjør også foringsautomatene med såpe og vann. På denne tiden av året trapper vi ned med solsikkefrø. Vi vil at fuglene skal klare å finne mat selv og ikke bli avhengige av oss sommeren i gjennom. Men vi gir dem noe hver dag og er påpasselige med at det er meiseboller tilgjengelig.

Hansker er viktig å bruke når det fylles på med frø, henges opp meiseboller eller lignende og når det rengjøres. Dette er en god forholdsregel i disse tider når det er viktig å forholde seg til informasjonen om fulgleinfluensa.

Fugleinfluensa er en fare som fuglene kan utsettes for og selv om småfugler i liten grad har blitt rammet av den hittil, er det viktig for oss som ønsker at fuglelivet skal utvikle seg stabilt og godt på Malerhaugen, at vi gjør så godt vi kan. Det er som sagt viktig med renhold. Men likeså viktig er det å påse at fuglene har tilgang på mat slik at de kan holde seg friske og sunne og bli motstandsdyktige mot sykdommer.

Vann

Fuglene trenger rent vann!Fuglene trenger også tilgang på rent vann. Det holder med å sette ut et kar eller en krukke med friskt vann til fuglene. De både drikker og bader hvis det ikke er for dypt! Og her er alle arter godt representert. Skjæra er grådig. Når hun tar seg et bad, er det ikke mye vann igjen etterpå! Det ser likevel ut som alle nyter å få av seg vårstøvet, men hver til sin tid. Vi prøver å fylle rent vann til fuglene hver dag. Ellers finnes det mange fine typer fuglebad å få kjøpt. Se på plantesenteret neste gang du er der!

 

 

Katter og hunder på foringsplassen

Katter og hunder på foringsplassenKatter og hunder på foringsplassen gjør det også viktig å holde det rent og ryddig. Det er umulig å holde katten helt borte fra fuglelivet, men vår katt forstår når vi skriker nei. Da finner han ofte noe annet å ta seg til. Men det er jo ikke alltid man er vitne til den jaktende katten. Nattejakt er noe av det vår katt liker best!

Hunden vår har et svært avslappet forhold til fuglene. Det ser ut til at hun liker dem, slik som vi. Fuglene lever også tilsynelatende godt med hunden. De flyr ikke av sted selv om en bjeffende hund dukker opp. Skjæra er imidlertid frekk mot hunden også. Den okkuperer hundens solingsgrop ved porten!

Fuglene fra sist vinter er fremdeles her. Det vil si at dompapen og hauken er ikke å se. Svarttrosten derimot, synger på kveldene sin vakreste sang. Det må vel være vinneren av alle fugler, - i sangklassen, altså! Ellers er det rikelig med grønnfink, meiser og spurver. Trosten er tallrik, både gråtrost og svarttrost. Stillitsen kommer på sitt hastige besøk og er svært målrettet på foringsplassen. Den spiser og drar sin vei, mot Etterstad og den lille dalen rundt Alna-elva. Vi tror det er der den holder til og hekker.

Og til slutt, et lite vårdikt: "Det mest bortgjemte vårdikt i norsk poesi."

"Aldri støver asfalten mer enn om våren.
Når den blir trampet på
av lykkelige mennesker.
som har feiet seg selv
under teppet og pleiet
sin vinterdepresjon,
og brukt en hel vinter
til å lade opp et vennlig smil
som lyser kåtskapens godhet.
Det helvetes kvalmende smilet
i skyggen av lav vårsol ..."

Gode sider om fugler og fugleinfluensa:

http://www.fhi.no/eway/default0.asp?
http://www.fugler.net/
http://www.vetinst.no/inet_no/
http://www.mattilsynet.no/fugleinfluensa/
http://www.fugleinfluenza.com/

(27.04.2006)

Tilbake til nyheter...

 

Til toppen
Toppen

 

 

Nedsidene er sjekker i Lynx nettleser

Sidene er utviklet av TaurusDesign i Oslo - webdesigneren i ditt nærmiljø,
telefon 92 08 20 31

Kildekodene er feilfrie i h.h.t.  World Wide Consortium