|
Ensjøbyen tar form - forslag om 20 etasjerI Aftenposten 29. oktober kan en lese forslag om opptil 20 etasjer bygninger over T-banen på Ensjø. Vi har tidligere skrevet om at dette kan bli aktuelt utnyttelse i Ensjøbyen. Vi har fått ulike synspunkter fra beboere om hva folk tenker om slike høyhus i nærmiljøet. Noen synes høye skyskrapere kan være fine. Andre mener det motsatte: at slike ikke er naturlig i Oslo. Vi inviterer alle til å gi tilbakemeldinger på hva de mener og hva velforeningen bør mene om planene som er presentert. Dette kan du gjøre via våre kontaktsider. I alle tre forslagene ligger der en forutsetning om at kraftledningene blir gravd ned i jorda. Byggestart blir kanskje om fem år. En kort presentasjon av forslagene slik de ble skrevet om i Aftenposten. Det er tre hovedforslag som foreligger: Arkitektfirma HRTBDet ene er utviklet av et arkitektfirma som kaller seg HRTB. De vil bygge en rygg av bygninger over T-banen. Med rygg menes slik bildet under viser: Høyeste hus i dette forslaget er på 12 etasjer. Bydelshus, varehus og bibliotek er tenkt plassert i Mazdabygget. Dette bygget er da tenkt bevart. Det skal i forslaget bli plass til 800 boliger, de fleste konsentrert ned mot Gjøvikbanen. Næringsarealer mot Ensjøveien. T-banen overbygges. Gladengveien fortsetter mellom bygningene ned mot Gjøvikbanen. Levahn motor rives. Arkitektfirmaet HRTB har arbeidet ut fra flere utfordringer:
Asplan arkitekterDe vil holde T-banestasjonen åpen som den er i dag. De foreslår 1000 boliger i tillegg til næringsarealer i 6 etasjers høyde mot Ensjøveien. Utnyttelsen er høy mot Ensjøveien, 590% ved Ensjø torg og langs Ensjøveien til Skedsmogata. 470% i området der Mazda ligger i dag. Høyden er opptil 7 etasjer. Høyde og utnyttelsesgrad blir mindre mot Gjøvikbanen. Også i dette forslaget er fortsettelsen av Gladengveien gjort et poeng ut av. Begrunnelsen er å knytte Ensjø mot Kampen, på tross av at jernbanen skjærer gjennom. I dette forslaget ligger selve stasjonsområdet åpent, som i dag. De områdene som ikke er stasjon, bygges over. Uteområder I forslaget til Asplan er det tegnet inn et parklignende område inne på gårdsplassen, ved selve T-banestasjonen. I tillegg et mindre parkanlegg på skrå mot Kampen. De fleste uteområdene er forbeholdt beboere i anlegget, ved at det tenkes flate tak som også skal fungere som uteområder.
Bildet nedenfor viser fasade mot Ensjøveien. Det er litt vanskelig å få et inntrykk av fasaden mot Ensjøveien, men over kan en se det slik arktektene har tegnet inn. De vektlegger en moderne arkitektur i fasaden, men som nevnt med flate tak. Plan B arkitekterMange har bitt seg merke i avisoppslaget høyhusene på Ensjø. Det er fra Plan B at dette forslaget er lagt frem. Plan B har den mest omfattende og fyldige beskrivelsen av området. Det kan se ut som at de har lest Malerhaugen vels høringsuttalelse om prinsipprogrammet for Ensjøbyen. De skriver blant annet at "For å skape en situasjon hvor man kan etablere boliger med høy kvalitet må området først få et "løft". Man må fokusere på reduksjon av trafikkbelastninger og tilrettelegging av oppholdskvaliteter". Arkitektene har også utredet mulighetene til enda bedre kollektiv-trafikk, som etter våre tidligere forslag. Det gjelder å knytte Ensjø T direkte til den nye T-baneringen, dette fordi det allerede i dag går tunnel fra Ensjø til Carl Berners Plass. Det er også utredet muligheten til å bygge en jernbanestasjon i området, det ville bety at vi ble knyttet direkte til Oslo S og tog vestover. Bildet over viser oversiktsbilde av Plan Bs forslag. Oversikten er sett fra Jordal. I midten av bildet sees Gladengveien, som også i dette forslaget er tenkt få en fortsettelse ned mot jernbanen. Ensjø T legges lokk over og blir en møteplass sammen med Gladengveien. Begrunnelsen først og fremst for å legge lokk over T-banen er at det finnes fra før så mange støykilder i området, at en bør søke å redusere flest mulig. Dette forslaget har den klart høyeste utnyttelsen for området. Med gjennomsnittlig utnyttelse på 300%, de andre har henholdsvis 240% og 270%. 1000 boliger er tenkt på T-baneområdet.
Tegningen over viser fasaden fra Ensjøveien.
Arkitektene fremhever betydningen av å utvide undergangen ned til Jordal, dette mest for å knytte Ensjø nærmere Kampen og Jordal. De er likevel litt i tvil om nødvendigheten av å øke gjennomkjøringen i Rolf Hofmos gate. HøyhusDet er Plan Bs forslag som har vakt mest oppsikt, dette fordi de foreslår bygninger opptil 20 etasjer. Det høres sikkert for de fleste veldig høyt og fremmed ut. Arkitektene har derfor laget skisser over hvordan de høye bygningene vil se ut fra avstand. Bildet nedenfor viser plan Bs forslag, sett fra Ensjøveien.
Bildet under viser Plan Bs forslag sett fra Gladengveien.
Bildet under viser Plan Bs forslag
sett fra Jordal. Hva mener du? Gi din tilbakemelding på vår kontaktside. Da kan vi samle hva folk har sagt og ment inntil kommunale instanser. Alle forslagene kan sees på hjemmesidene til eiendoms- og byfornyelsesetaten: http://www.eiendoms-og-byfornyelsesetaten.oslo.kommune.no/
(02.11.2003)
|
[Hjem] [Lenker]
[Styre] [Nyheter]
[Kontaktside] [Økonomi]
[Historikk] [Prosjekter] [Malerhaugposten] [English] |
Sidene er utviklet av TaurusDesign
i Oslo - webdesigneren i ditt nærmiljø,
|