Malerhaugen Vel sin logo

 

 

 

 

Kommer navnet Malerhaugen av malurt?

hjem

nyheter

kontakt

prosjekter

malerhaugposten

historikk

økonomi

styre

lenker

Read about Malerhaugen in english

Forslag til reguleringsplan for deler av Ensjøbyen

Det er sivilarkitekt Torstein Ramberg som på vegne av grunneierne langs Gladengveien som har levert inn reguleringsforslag til en stor utbygging mellom Stålverksveien og Ensjøveien.

Området har fått navnet Gladengen etter gården som tidligere lå der Ensjøveien 23 (Simrad) er i dag. Ensjøveien 27, 29 og 31 hadde før adresse Gladengen 1,3 og 5. Gladengen kolonial lå i kjelleren til Ensjøveien 29.

I planene blir området delt i to, nedre del, mot Ensjøveien, skal det bygges hovedsakelig næringslokaler. Øvre del, mot Stålverksveien/Bertrand Narvesens vei blir det mest boliger. Ut mot Gladengveien det en kaller strøkstjenlige funksjoner som bevertningssteder, butikker og lignende.

 

Skisse fra den påtenkte Allmenningen, en bred gate som skal gi inntrykk også å være en plass, med leiligheter vendt mot gaten.

Allmenningen

Norges mest kjente gate etter Karl Johans gate er Torgallmenningen i Bergen. Når får også Ensjø sin Allmenning. På midten av bildet kan denne ses som en lys, grå og bred stripe. Det er tegnet inn en gang- og sykkelveiforbindelse gjennom Almenningen mellom Malerhaugveien og Petersborg.

Allmennyttige formål

Det skilles mellom tre former for utbygging. Det ene er næringslokaler som har høyest konsentrasjon nederst i Gladengveien mot Ensjøveien. Det andre er boliger som konsentreres mellom Allmenningen og Stålverksveien. Det tredje er såkalte allmennyttige formål. Disse planlegges lagt i første og andre etasje i bygningene.

Bildet over viser en skisse fra den påtenkte Allmenningen, en bred gate som skal gi inntrykk også å være en plass, med leiligheter vendt mot gaten.

Med allmennyttige formål er gitt eksempler som:

  • kurssenter
  • helseklinikker som fysioterapi, manikyr/pedikyr, frisør
  • ungdomsklubb, aktivitetssenter og konsertlokale
  • trim- og treningsanlegg, bowling og squash
  • kino, teater og ballet
  • kunstgalleri
Sett fra Ensjøveien og oppover. Det runde huset rommer kontorer, som bygningene rundt. Kvartalene for boligbebyggelse ovenfor.

Stålverkshallene/velodromen

De store hallene som en gang skulle bli et stålverk, men som aldri ble noe av, skal rives. I stedet for produksjon av stål ble hallene brukt til velodrom, de siste årene bilforretning.

Boliger

Rundt 1400 boliger ligger i dag på tegnebrettet. Antall boliger vil bestemmes av hvor store leiligheter som til slutt blir bygget. Det er etterspørselen som vil avgjøre størrelsen, men i planutkastet tenkes det minst 50% tre-roms og en gjennomsnittstørrelse på 80-85 kvadratmeter. På tegningen kan en se kvartalstrukturen for boligbebyggelsen der hvert hus blir ca. 6 etasjer høyt.

Bildet til venstre: sett fra Ensjøveien og oppover. Det runde huset rommer kontorer, som bygningene rundt. Kvartalene for boligbebyggelse ovenfor.

 

Barnehage

Syd for Allmenningen, det vil si nedenfor det nye boligkomplekset i Malerhaugveien 24, er det lagt inn plass for barnehage med 4 avdelinger. I samme området tenkes også lekeareal som skal være tilgjengelig for alle.

Skole

Skole er ikke planlagt i det aktuelle området. Vi har forstått det slik at det sonderes etter skoletomt, den som kan bli aktuell ligger nærmere vårt område enn Hasle skole. Mer nøyaktig har vi ikke fått vite fra de som planlegger skolebygging i kommunen.

Visjoner for den nye bydelen

I planutkastet er det satt frem en del visjoner for utformingen. Der kan vi lese om Ensjøbyen som:

  • byen for alle i alle aldre
  • byen med de gode boligene i det gode og varierte nærmiljøet
  • byen med de grønne gårdsrommene, parkdrag og gater,- og god adkomst til store grøntområder i Valle-Hovinområdet, Tøyenparken og til Oslo sentrum
  • byen som gir både ro i den private sfæren og tilbud for dem som ønsker nærhet til de sosiale møteplassene
  • byen med både hvilepuls og aktivitet. Et pustehull for urbane mennesker
  • byen som har egenart og identitet for beboerne, varierte handels- og servicetilbud, utstillinger og møtesteder for besøkende, beboere, og de som har sine arbeidsplasser i område
  • Gladengen blir for Ensjøbyen det som Storgata er for Lillehammer

Tidsperspektivet

En så stor utbygging vil ta tid, men nå ligger forslaget til behandling i Plan- og bygningsetaten. Etter behandling der, skal utbyggingen opp til politisk behandling. Arkitektene antyder et tidsperspektiv på mellom 2 og 10 år.

(29.08.2003)

Tilbake til nyheter...

 

Til toppen
Toppen

 

 

Nedsidene er sjekker i Lynx nettleser

Sidene er utviklet av TaurusDesign i Oslo - webdesigneren i ditt nærmiljø,
telefon 92 08 20 31

Kildekodene er feilfrie i h.h.t.  World Wide Consortium