Malerhaugen Vel sin logo

 

 

 

 

Kommer navnet Malerhaugen av malurt?

hjem

nyheter

kontakt

prosjekter

malerhaugposten

historikk

økonomi

styre

lenker

Read about Malerhaugen in english

Byens politikere på befaring til Ensjø

Fredag 14. november 2003 skal byutviklingskomiteen på befaring til Ensjø. Det er denne komiteen som gir innstillinger om utbygginger til bystyret. Vanligvis vil et vedtak i denne komiteen også bli vedtatt i bystyret.

Grunnen til at politikerne vil studere nærmere Ensjøbyen er at de vil bli bedre kjent med området før de gjør endelige vedtak. Malerhaugen vel er invitert til å delta for å kunne komme frem med nye opplysninger, altså informasjon som vi ikke har gitt tidligere. Vi har oppfordret beboere til å si sin mening om de ulike forslagene for utbygging som ligger på politikernes bord i dag. Det er kommet noen meninger inn, disse skal vi nevne i korte trekk:

  • høyhus er ikke ønsket på Ensjø, det vil bli et fremmedelement
  • høyhus kan være pene hvis de er slanke og har fin fasade
  • det er bedre med noen få høye hus enn en stor vegg av hus
  • flere friarealer må tas inn i planene
  • stålverkshallene bør bevares og brukes til allmennyttig formål, for eksempel plass til nytt samtidsmuseum

I tillegg har vi gjort noen henvendelser, blant annet til Friluftsetaten. Svaret kan du lese i forrige nyhetsartikkel: "Hvor skal barn leke? (7. november 2003)"

Vi har også prøvd å finne aktuell forskning omkring bygging av høyhus. Vi har dessverre ikke kunnskap nok til å vurdere holdbarheten av forskjellige undersøkelser, men likevel gjengi hovedpunkter som er fortalt eller lest:

  • Høyhus stjeler varme fra luften slik at temperaturen på bakkenivå senkes
  • Et høyhus vil stjele varm luft fra omgivelsene. Det betyr at lufttemperaturen på bakkenivå senkes et par grader, der det står høye hus. Vi vet ikke hvor reelt dette er, men tar det med som en opplysning.

Vi har også fått henvist til en artikkel i fagtidskriftet Teknisk ukeblad fra Byggforsk. Artikkelen kan du lese på

http://www.tu.no/fagartikler_/article.jhtml?articleID=12192

Artikkelen beskriver at høyhus medfører at vind i høyden presses ned på bakken og lager vindtunneler langs husrekker.

Forurensning foran og bak bygninger

Vi gjorde også en henvendelse til Statens forurensningstilsyn og ble henvist til Byggforsk. Vi gjengir vårt spørsmål og det svaret vi har fått:

Henvendelse fra Malerhaugen vel til Statens forurensningstilsyn:

"Hei, mitt navn er Jan Ove Vatne, leder av Malerhaugen vel på Ensjø. Mulig har du lest om den nye Ensjøbyen der det planlegges opptil 7000 nye boliger, pluss masse næringsareal. Jeg er nå ute etter argumenter, det vil si kunnskaper om hvordan for eksempel høye, men enkeltstående hus vil påvirke luftstrømninger i et forurenset område i forhold til lavere hus-bygget som en vegg på rundt 8 etasjer. Jeg innbiller meg at en vegg på flere hundre meter bygninger på 8 etasjer vil hindre luftens strømninger mer enn fire slanke punkthus på 20 etasjer, der de lavere etasjene er på 2-4 etasjer høyde. Jeg tar meg den frihet å spørre om du vet noe omm det er noen forskning omkring dette.
Takk, og god helg!"

Svar fra Statens forurensningstilsyn til Malerhaugen vel:

"Hei, Byggforsk har i noe tid forsøkt å få finansiert et forskningsprosjekt med bakgrunn i denne problematikken. Vi tenker oss bygningene som en skjerm mot store lokale forurensningskilder som f.eks. en vei. gjort på riktig måte vil forurensingsnivået i le av bygningen bli betydelig lavere enn i veien, og man vil kunne skape gode oppholdssoner i le av bygningene. Når det gjelder høyhus vil disse bygningene presse luft med høy hastighet ned i gateplan. Vindhastigheten på gateplan vil dermed øke. Jeg henviser til artikkelen under."

http://www.tu.no/fagartikler_/article.jhtml?articleID=12192

"Byggforsk er et oppdragsforskningsinstitutt og tar spesialrådgivningsoppdag på dette fagområdet.

Vennlig hilsen

Thomas Thiis"

(13.11.2003)

Tilbake til nyheter...

 

Til toppen
Toppen

 

 

Nedsidene er sjekker i Lynx nettleser

Sidene er utviklet av TaurusDesign i Oslo - webdesigneren i ditt nærmiljø,
telefon 92 08 20 31

Kildekodene er feilfrie i h.h.t.  World Wide Consortium