Malerhaugen Vel sin logo

 

 

 

 

Kommer navnet Malerhaugen av malurt?

hjem

nyheter

kontakt

prosjekter

malerhaugposten

historikk

økonomi

styre

lenker

Read about Malerhaugen in english

Ensjøbyen tar form - forslag om 20 etasjer

I Aftenposten 29. oktober kan en lese forslag om opptil 20 etasjer bygninger over T-banen på Ensjø. Vi har tidligere skrevet om at dette kan bli aktuelt utnyttelse i Ensjøbyen. Vi har fått ulike synspunkter fra beboere om hva folk tenker om slike høyhus i nærmiljøet. Noen synes høye skyskrapere kan være fine. Andre mener det motsatte: at slike ikke er naturlig i Oslo.

Vi inviterer alle til å gi tilbakemeldinger på hva de mener og hva velforeningen bør mene om planene som er presentert. Dette kan du gjøre via våre kontaktsider.

I alle tre forslagene ligger der en forutsetning om at kraftledningene blir gravd ned i jorda.

Byggestart blir kanskje om fem år.

En kort presentasjon av forslagene slik de ble skrevet om i Aftenposten. Det er tre hovedforslag som foreligger:

Arkitektfirma HRTB

Det ene er utviklet av et arkitektfirma som kaller seg HRTB. De vil bygge en rygg av bygninger over T-banen. Med rygg menes slik bildet under viser:

Ensjøbyen mot EnsjøveienHøyeste hus i dette forslaget er på 12 etasjer. Bydelshus, varehus og bibliotek er tenkt plassert i Mazdabygget. Dette bygget er da tenkt bevart.

Det skal i forslaget bli plass til 800 boliger, de fleste konsentrert ned mot Gjøvikbanen. Næringsarealer mot Ensjøveien. T-banen overbygges. Gladengveien fortsetter mellom bygningene ned mot Gjøvikbanen. Levahn motor rives.

Arkitektfirmaet HRTB har arbeidet ut fra flere utfordringer:

Oversiktsbilde fra HRTBs forslag
  • Har tyngdepunktet på Ensjø tilstrekkelig potensiale til å bli vellykket?
  • Hvilke virkemidler kan en spille på?
  • Hvordan formidle kontakt mellom Boulevarden Gladengveien og undergangen til Kampen?
  • Hvordan håndtere møtet mellom Boulevarden Gladengveien og den altfor brede Ensjøveien?
  • Hvordan gjøre kollektivtrafikken til et positivt element i bydelen?
  • Er T-banesporet et meningsbærende element i utformingen av området eller rett og slett et "sidespor"? Hvilken rolle skal den eksisterende bebyggelsen spille for fremtidig utforming?
  • Hvordan skape kontraster mellom hovedgater, adkomstveier og friområder?

Svarene de har gitt er:

  • T-banen overbygges med en rygg av bygninger og blir en styrende, synlig form i bydelen
  • Stasjonen gjøres synlig og fremheves som et positivt og samlende element som man "må" besøke
  • Boulevarden Gladengveien og Hovinbekken avsluttes med en trekantet plass mot Ensjøveien og T-banen
  • En gå- og handlegate knytter kontakt fra Plassen og T-banen til Jernbanestasjonen og Kampen
  • Mazdabygget utvikles som bibliotek eller kjøpesenter
  • En stor bygning danner stedets visuelle tyngdepunkt ovenfor omverden
  • Aksen som forlenger Gladengveien og Grøntdraget fra sør mot nord deler området i fire kvadranter. Disse utvikles som fire ulike delområder nordøst, sørøst, sørvest og nordvest.
  • Uterommene gir stedet karakter. Bebyggelsen fremtrer som anonyme omramminger av uterommene

Oversiktsbilde til venstre viser utbyggingen i forslaget til HRTB

Asplan arkitekter

Oversiktsbilde fra Asplans forslag

De vil holde T-banestasjonen åpen som den er i dag. De foreslår 1000 boliger i tillegg til næringsarealer i 6 etasjers høyde mot Ensjøveien.

Utnyttelsen er høy mot Ensjøveien, 590% ved Ensjø torg og langs Ensjøveien til Skedsmogata. 470% i området der Mazda ligger i dag. Høyden er opptil 7 etasjer. Høyde og utnyttelsesgrad blir mindre mot Gjøvikbanen.

Også i dette forslaget er fortsettelsen av Gladengveien gjort et poeng ut av. Begrunnelsen er å knytte Ensjø mot Kampen, på tross av at jernbanen skjærer gjennom. I dette forslaget ligger selve stasjonsområdet åpent, som i dag. De områdene som ikke er stasjon, bygges over.

Uteområder

I forslaget til Asplan er det tegnet inn et parklignende område inne på gårdsplassen, ved selve T-banestasjonen. I tillegg et mindre parkanlegg på skrå mot Kampen. De fleste uteområdene er forbeholdt beboere i anlegget, ved at det tenkes flate tak som også skal fungere som uteområder.

 

Bildet nedenfor viser fasade mot Ensjøveien.

Fasade mot Ensjøveien

Det er litt vanskelig å få et inntrykk av fasaden mot Ensjøveien, men over kan en se det slik arktektene har tegnet inn. De vektlegger en moderne arkitektur i fasaden, men som nevnt med flate tak.

Plan B arkitekter

Plan Bs oversiktsbilde

Mange har bitt seg merke i avisoppslaget høyhusene på Ensjø. Det er fra Plan B at dette forslaget er lagt frem. Plan B har den mest omfattende og fyldige beskrivelsen av området.

Det kan se ut som at de har lest Malerhaugen vels høringsuttalelse om prinsipprogrammet for Ensjøbyen. De skriver blant annet at "For å skape en situasjon hvor man kan etablere boliger med høy kvalitet må området først få et "løft". Man må fokusere på reduksjon av trafikkbelastninger og tilrettelegging av oppholdskvaliteter". Arkitektene har også utredet mulighetene til enda bedre kollektiv-trafikk, som etter våre tidligere forslag. Det gjelder å knytte Ensjø T direkte til den nye T-baneringen, dette fordi det allerede i dag går tunnel fra Ensjø til Carl Berners Plass.

Det er også utredet muligheten til å bygge en jernbanestasjon i området, det ville bety at vi ble knyttet direkte til Oslo S og tog vestover. Bildet over viser oversiktsbilde av Plan Bs forslag.

Oversikten er sett fra Jordal. I midten av bildet sees Gladengveien, som også i dette forslaget er tenkt få en fortsettelse ned mot jernbanen.

Plan Bs tegning vist fra EnsjøveienEnsjø T legges lokk over og blir en møteplass sammen med Gladengveien. Begrunnelsen først og fremst for å legge lokk over T-banen er at det finnes fra før så mange støykilder i området, at en bør søke å redusere flest mulig.

Dette forslaget har den klart høyeste utnyttelsen for området. Med gjennomsnittlig utnyttelse på 300%, de andre har henholdsvis 240% og 270%. 1000 boliger er tenkt på T-baneområdet.

 

Tegningen over viser fasaden fra Ensjøveien.

 

Arkitektene fremhever betydningen av å utvide undergangen ned til Jordal, dette mest for å knytte Ensjø nærmere Kampen og Jordal. De er likevel litt i tvil om nødvendigheten av å øke gjennomkjøringen i Rolf Hofmos gate.

Høyhus

Det er Plan Bs forslag som har vakt mest oppsikt, dette fordi de foreslår bygninger opptil 20 etasjer. Det høres sikkert for de fleste veldig høyt og fremmed ut. Arkitektene har derfor laget skisser over hvordan de høye bygningene vil se ut fra avstand.

Bildet nedenfor viser plan Bs forslag, sett fra Ensjøveien.

Plan Bs forslag sett fra Ensjøveien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bildet under viser Plan Bs forslag sett fra Gladengveien.

Plan Bs forslag sett fra Gladengveien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bildet under viser Plan Bs forslag sett fra Jordal.

Plan Bs forslag sett fra JordalHva mener du? Gi din tilbakemelding på vår kontaktside. Da kan vi samle hva folk har sagt og ment inntil kommunale instanser. Alle forslagene kan sees på hjemmesidene til eiendoms- og byfornyelsesetaten:

http://www.eiendoms-og-byfornyelsesetaten.oslo.kommune.no/

 

 

 

 

(02.11.2003)

Tilbake til nyheter...

 

Til toppen
Toppen

 

 

Nedsidene er sjekker i Lynx nettleser

Sidene er utviklet av TaurusDesign i Oslo - webdesigneren i ditt nærmiljø,
telefon 92 08 20 31

Kildekodene er feilfrie i h.h.t.  World Wide Consortium